onsdag 26. mars 2008

Lekser 03.04.2008

Brukermedvirkning

Barns rett til medvirkning


Læreplanmål: Gjøre rede for hva brukermedvirkning betyr i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Barn har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og barnets meninger skal tillegges vekt.

Barnet har rett til ytringsfrihet, til å søke, motta og spre informasjon og ideer av alle slag og på alle måter.

- Det brukermedvirkning betyr når du jobber i barnehage er at barna skal bli oppmuntret til å si sin egen mening. De tankene og meningene barnet sitter med skal bli anerkjent. Når barna sier sin egen mening skal de få en positiv erfaring av det. Det handler om selvhevdelse. Og hvis barnet har selvhevdelse vil det bli lettere for barnet å uttrykke sine egene tanker og følelser på en positiv måte, som igjenn kan føre til at barnet får medvirkning. Alle barn skal få gitt uttrykk for hvordan de selv opplever hverdagen i barnehagen. Det de sier skal bli lagt vekt på, men man må samtidig se på barnets alder og modningsnivå. Barnets perspektiv skal være det som gjelder. Det er derfor viktig å ha anerkjennende kommunikasjon. Dette vil da også si at barnet skal være likeverdig med deg som person selv om du er voksen. Barna skal få mulighet til å delta i planleggingen av barnehagens virksomhet. Barns opplevelsesverden må bli respektert.

- Det brukermedvirkning betyr når du jobber i skole er at det kan være vanskelig for mange barn med overgangen fra bhg der alt er veldig strukturert til skolen der det er mer uoversiktlig. Da er det viktig å anerkjenne barnets følelser og legge godt til rette for at barnet skal ha en god hverdag. Det kan feks være at man gir beskjeder på forhånd så barnet vet hva det har å forholde seg til. På denne måten kan barnet føle trygghet. Man kan lage klasseregler med barna. Det er ofte lurt fordi barna har ofte mange gode ideer til hva slags regler klassen kan ha å forholde seg til.
Det er også ofte mer spennende for barna å følge de reglene de har satt selv. I skolen kan de også ha elevråd der hele klassen får velge en representant som skal gå frem for dems klasse å delta i elevrådet. I elevrådet blir det elevene ønsker i skolehverdagen tatt opp, og de fører dette videre. Elevrådet arbeider derfor for at elevenes ''stemme'' skal bli hørt. Det kan gjelde både miljø, virksomhet eller tiltak.


- Det brukermedvirkning betyr når du jobber i ungdomsklubb er at ungdommen kan være med på å bestemme hva som skal skje. Feks om det er noen aktiviteter som skal bli gjort, og i så fall hvilke? Det kan feks bli holdt en konsert hvis det er noe som ungdommene ønsker. Det er også slik at man kan få ungdomsklubber til å ha disco. Dette kommer selvfølgelig med regler fra de voksnes side. Ungdommens ønske skal bli hørt, men det er fremdeles de voksne som skal sitte med kontrollen ettersom de er ansvarlige. Feks hvis de holder disco etter ungdommenes ønske kan det være regler som aldersgrense og bruk av alkohol eller andre rusmidler. Det vil også være voksne tilstedet. Ungdommene kan også være med på å planlegge hva som skal skje. De kan feks få hovedansvaret for ulike aktiviteter eller arrangement som skal holdes.

Ingen kommentarer: